Fix înainte de Crăciun, românii cu rate la bănci primesc o lovitură sub centură
Din nefericire, românii care au rate la bănci și care au optat pentru dobânzi variabile, primesc o veste cât se poate de neplăcută, fix în prag de Crăciun.
Indicii ROBOR la trei luni şi la şase luni, care influențează costul dobânzilor pentru credite, traversează o perioadă marcată de aprecieri.
Ce se întâmplă cu ratele românilor la bănci
ROBOR la trei luni a crescut la 2,98%, faţă de 2,97%, nivelul din şedinţa precedentă. A fost atinsă cea mai mare valoare din 20 martie 2020 şi până acum.
ROBOR la şase luni a crescut la 3,13%, faţă de 3,11%, nivelul din şedinţa precedentă. La rândul său, acesta atinge acum cea mai ridicată valoare din 20 martie 2020 şi până acum.
În schimb, conform celor mai recente date transmise de analiștii Băncii Naționale a României, indicele IRCC este în scădere, la 1,08%. Totuși, experții financiari susțin că, la următoarea listare, și IRCC va crește.
IRCC este indicele luat în calcul la dobânzile creditelor acordate după luna mai a anului 2019. Până la acea dată, valabil este, în continuare, ROBOR.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
IRCC se aplică acelor carduri de credit, credite de consum, credite ipotecare și descoperiri de cont cu dobânzi variabile acordate începând cu luna mai a anului 2019.
Desigur, nu vor fi afectați românii care au avut inspirația sau oportunitatea de a contracta credite cu dobândă fixă. Referitor la acest aspect, consilierii financiari recomandă clienților lor să caute oferte la băncile care le oferă cea mai extinsă perioadă cu dobândă fixă. Astfel, pe o perioadă de 3-5-7 ani, dobânda nu se modifică, indiferent de variațiile care apar pe piață. Este una dintre măsurile de precauție pe care le poți lua, în fața riscului scumpirii ratelor.